Dziś przyszedł czas na moje popisowe, szybkie danie. Zupka spokojnie może zastąpić dwa dania, jest dość syta i przede wszystkim PYSZNA!
Potrzebne nam będą:
3 duże białe cebule
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju słonecznikowego (ilość podana orientacyjnie, ma wystarczyć do smażenia)
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
0,5 kostki parmezanu lub innego sera
4 ząbki czosnku
4 kromki chleba
natka pietruszki
1,5 litra wody
2 kostki rosołowe (dowolne, mogą być np. jedna wołowa, jedna drobiowa)
Przygotowanie:
1. Do 1,5 l wody wrzucamy 2 kostki rosołowe i gotujemy do wrzenia i rozpuszczenia kostek. Możemy również przygotować tę zupę na rosole. W tym celu należy pozostawić czysty wywar, odcedzając mięso i warzywa.
2. Cebule przekrajamy na pół i kroimy w piórka. Wrzucamy do garnka, dodajemy olej i smażymy do złotości. Musi to być garnek takiej wielkości, by później zmieścił te 1,5 l wody.
3. Gdy cebulka jest już gotowa dodajemy do niej 3 łyżki mąki i mieszamy. Jeśli dodamy więcej, zupa będzie bardziej gęsta. Pozostawiamy chwilkę na kuchence, żeby mąka lekko się przyrumieniła.
4. Do cebuli z mąką wlewamy uprzednio przygotowany bulion. Mieszamy wszystko razem, dodajemy przyprawy i gotujemy kilka minut.
5. Zupę miksujemy blenderem, do uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji. Doprawiamy do smaku, jeśli to konieczne.
6. Parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach.
7. Przygotowujemy grzanki - każdą kromkę chleba smarujemy wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wkładamy do tostera i czekamy aż się zrobią. Można zrobić zwykłe, bez czosnku. Na zdjęciu wersja całych kromek do maczania, można jednak pokroić na kosteczki i wrzucić do miski, tyle że w ten sposób szybko rozmakają - ja wolę chrupiące.
8. Na dno miseczki wsypujemy trochę parmezanu, wlewamy zupę. Wierzch przyozdabiamy niewielką ilością posiekanej natki pietruszki.
Zupa wychodzi pyszna, delikatna, nieco słodkawa. W żadnym wypadku nie przypomina smaku zwykłej cebuli. Polecam spróbować i życzę smacznego!
Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy! Cebulowej juz dawno nie jadlam:)
OdpowiedzUsuńTaką zupkę zjadłabym ze smakiem, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj zrobie, najpóźniej jutro :))oj...moje ślinianki...;)
OdpowiedzUsuńsmakowało? :)
OdpowiedzUsuńoczywiście - zupka przepyszna ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra:)
OdpowiedzUsuńTa zupa jest rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńJuż ją kiedyś robiłam z tego przepisu. Dzisiaj mi się o nim przypomniało, więc prędko lecę przygotować, bo mam na nią ogromną ochotę. :)
w takim razie życzę smacznego! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńa ten przepis to na ile porcji? ja potrzebuję porcję na 17 osób...
OdpowiedzUsuńzupa robiona jest na 1,5 litra wywaru, przyjmijmy więc, że dla 4.
OdpowiedzUsuńzupa pycha:) jestem zachwycona
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :-)
OdpowiedzUsuńJa dodałam do Twojej zupy na koniec gęstej kwaśnej smietany.Mniam ..Dziekuje za przepis.Zupka pyszna.
OdpowiedzUsuńzupa rewelacja polecam
OdpowiedzUsuńZrobiłam własnie, dodałam do zabielenia śmietany. Genialna. Prosta. Smaczna!
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Zupka wyszła przepyszna!
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńJa dodałam 2 razy wiecej maki (chcialam zeby byla gestsza). Jest pyyyyszna. I zamiast grzanek polecam groszek ptysiowy :)
OdpowiedzUsuńzupka idealna na jesień, rozgrzewająca i pyszna :)
OdpowiedzUsuńu mnie ugotowana obowiązkowo w kociołku w ogrodzie, nad ognisku
http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
coś pysznego :)))
A ja dodaję jeszcze jeden serek topiony i mam krem serowo cebulowy! PYYYCHA <3
OdpowiedzUsuńzupa bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńRównież dodaję serek topiony.
Szybka,prosta,tania i rewelacyjna:)
bardzo dobra !!!!
OdpowiedzUsuńA ja się będę zaraz zbierać, bo też mnie dzisiaj ochota naszła na cebulinkę:) Dam znać jak wyszło...
OdpowiedzUsuńzupa dobra ale ten chleb na tej ceracie wygląda nieapetycznie
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam zupę z Pani przepisu i jest przepyszna! :)
OdpowiedzUsuń