środa, 11 sierpnia 2010

Zupa krem cebulowy

Dziś przyszedł czas na moje popisowe, szybkie danie. Zupka spokojnie może zastąpić dwa dania, jest dość syta i przede wszystkim PYSZNA!




Potrzebne nam będą:
3 duże białe cebule
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju słonecznikowego (ilość podana orientacyjnie, ma wystarczyć do smażenia)
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
0,5 kostki parmezanu lub innego sera
4 ząbki czosnku
4 kromki chleba
natka pietruszki
1,5 litra wody
2 kostki rosołowe (dowolne, mogą być np. jedna wołowa, jedna drobiowa)

Przygotowanie:
1. Do 1,5 l wody wrzucamy 2 kostki rosołowe i gotujemy do wrzenia i rozpuszczenia kostek. Możemy również przygotować tę zupę na rosole. W tym celu należy pozostawić czysty wywar, odcedzając mięso i warzywa.

2. Cebule przekrajamy na pół i kroimy w piórka. Wrzucamy do garnka, dodajemy olej i smażymy do złotości. Musi to być garnek takiej wielkości, by później zmieścił te 1,5 l wody.

3. Gdy cebulka jest już gotowa dodajemy do niej 3 łyżki mąki i mieszamy. Jeśli dodamy więcej, zupa będzie bardziej gęsta. Pozostawiamy chwilkę na kuchence, żeby mąka lekko się przyrumieniła.

4. Do cebuli z mąką wlewamy uprzednio przygotowany bulion. Mieszamy wszystko razem, dodajemy przyprawy i gotujemy kilka minut.

5. Zupę miksujemy blenderem, do uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji. Doprawiamy do smaku, jeśli to konieczne.

6. Parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach.

7. Przygotowujemy grzanki - każdą kromkę chleba smarujemy wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wkładamy do tostera i czekamy aż się zrobią. Można zrobić zwykłe, bez czosnku. Na zdjęciu wersja całych kromek do maczania, można jednak pokroić na kosteczki i wrzucić do miski, tyle że w ten sposób szybko rozmakają - ja wolę chrupiące.

8. Na dno miseczki wsypujemy trochę parmezanu, wlewamy zupę. Wierzch przyozdabiamy niewielką ilością posiekanej natki pietruszki.

Zupa wychodzi pyszna, delikatna, nieco słodkawa. W żadnym wypadku nie przypomina smaku zwykłej cebuli. Polecam spróbować i życzę smacznego!

27 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy! Cebulowej juz dawno nie jadlam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką zupkę zjadłabym ze smakiem, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj zrobie, najpóźniej jutro :))oj...moje ślinianki...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. oczywiście - zupka przepyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta zupa jest rewelacyjna!
    Już ją kiedyś robiłam z tego przepisu. Dzisiaj mi się o nim przypomniało, więc prędko lecę przygotować, bo mam na nią ogromną ochotę. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. w takim razie życzę smacznego! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. a ten przepis to na ile porcji? ja potrzebuję porcję na 17 osób...

    OdpowiedzUsuń
  9. zupa robiona jest na 1,5 litra wywaru, przyjmijmy więc, że dla 4.

    OdpowiedzUsuń
  10. zupa pycha:) jestem zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja dodałam do Twojej zupy na koniec gęstej kwaśnej smietany.Mniam ..Dziekuje za przepis.Zupka pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  12. zupa rewelacja polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam własnie, dodałam do zabielenia śmietany. Genialna. Prosta. Smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis. Zupka wyszła przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja dodałam 2 razy wiecej maki (chcialam zeby byla gestsza). Jest pyyyyszna. I zamiast grzanek polecam groszek ptysiowy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. zupka idealna na jesień, rozgrzewająca i pyszna :)
    u mnie ugotowana obowiązkowo w kociołku w ogrodzie, nad ognisku
    http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
    coś pysznego :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja dodaję jeszcze jeden serek topiony i mam krem serowo cebulowy! PYYYCHA <3

    OdpowiedzUsuń
  18. zupa bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pycha:)
    Również dodaję serek topiony.
    Szybka,prosta,tania i rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo dobra !!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja się będę zaraz zbierać, bo też mnie dzisiaj ochota naszła na cebulinkę:) Dam znać jak wyszło...

    OdpowiedzUsuń
  22. zupa dobra ale ten chleb na tej ceracie wygląda nieapetycznie

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie zrobiłam zupę z Pani przepisu i jest przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń