czwartek, 30 czerwca 2011

pikantny sos salsa

Świetny do chipsów zwykłych lub tortillowych, czy dań z tortillą w roli głównej.
Zdjęcie przekłamało kolor, sos wychodzi ciemniejszy.

Składniki:
* 1 puszka pomidorów krojonych
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 1 mała czerowna cebulka
* 1 duży ząbek czosnku
* 1/4 łyżeczki papryki ostrej w proszku
* 10 kropel sosu tabasco (można zastąpić chili w proszku)
* 4 listki świeżej bazylii
* troszkę dymki z cebuli
* przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie
1. Pomidory przekładamy do miseczki, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
2. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę,czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy.
3. Doprawiamy - sos ma być pikantny, lekko słonawy i słodkawy dzięki pomidorom.
4. Podgrzewamy chwilę w mikrofalówce.
5. Świeże listki bazylii siekamy, dymkę również.
6. Mieszamy wszystko razem i pozostawiamy do przestygnięcia. PodawaC po uprzednim schłodzeniu w lodówce.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Super salsa! ja zamiast tabasco dodaję papryczkę chilli i jest mega dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z papryczką na pewno lepsze, ale zazwyczaj nie mam w domu więc radzę sobie inaczej :)
    Dzięki za komentarz! POzdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świtna!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń