czwartek, 30 czerwca 2011

Quesadillas z wieprzowiną i dwoma sosami

Witajcie!

Dawno mnie tutaj nie było, ze względu na brak czasu. Teraz mam go troszkę więcej, więc dzielę się z Wami pysznościami :)

Kocham kuchnię meksykańską i choć tortille próbowałam już na różne sposoby, ten zdecydowanie wygrywa.

Najpierw przepis na quesadillas, odnośniki do sosów poniżej:
sos czosnkowy
pikantny sos salsa


Składniki na 4 porcje:
* 500g mięsa mielonego wieprzowego
* 8 placków tortilla
* 2 czerwone cebule
* 1 papryka czerwona
* 4 łyżki kukurydzy z puszki lub fasoli czerwonej z puszki
* przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona ostra w proszku, bazylia suszona
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* oliwa z oliwek
* ser żółty



Przygotowanie:
1. Na oliwie podsmażamy na małym ogniu cebulkę i paprykę pokrojone w kostkę.
2. Dodajemy mięso mielone, mieszamy razem. Dusimy pod przykryciem, aż mięso z różowego zmieni kolor na biały i przestanie być surowe.
3. Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 4 łyżki kukurydzy lub fasolki (z fasolką danie jest bardziej meksykańskie ;)) i dusimy jeszcze chwilkę razem.
4. Doprawiamy wedle smaku solą, pieprzem, papryką w proszku, bazylią.
5. Placki tortilla smarujemy z jednej strony oliwą z oliwek. Stroną posmarowaną kładziemy na patelni. Na tortillę wykładamy cienką warstwę startego na dużych oczkach sera żółtego, na ser warstwę mięsa (1/4 całości). Nakrywamy drugim plackiem tortilla "naoliwioną" stroną do góry.
6. Smażymy z obu stron na rumiano. Dobrym sposobem na przełożenie na drugą stronę jest nakrycie patelni talerzem i energiczne obrócenie, a następnie zsunięcie na patelnię by druga strona się przyrumieniła.
7. Kroimy na 4 części lub podajemy w całości. Podajemy z salsą i sosem czosnkowym.


Smacznego!


Inspiracja - Filozofia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz