sobota, 2 kwietnia 2011

Szpinak i brokuły w roli głównej - wiosennie i szybko

W końcu nadeszła ta upragniona wiosna, jest ciepło, pięknie, słonecznie (przynajmniej na południu kraju ;)). Wszystko zaczyna się budzić do życia. Jak wiosna to zielone, a jak zielone to szpinak i brokuły - nie może być inaczej! Co prawda jeszcze mrożone, ale zawsze to coś ;)

Danie szybkie, idealne gdy nie ma czasu no i smaczne. Moje podniebienie zdecydowanie lubi takie smaki. Zachęcam do spróbowania :)





Makaron ze szpinakiem i brokułami
składniki na 2 osoby:
pół paczki makaronu świderki/rurki (u mnie 2 kolorowy makaron)
pół paczki mrożonego szpinaku
pół paczki mrożonych brokułów (lub świeży brokuł)
pół kubka śmietany 30%
troszkę oliwy z oliwek do smażenia
opcjonalnie pół serka cammembert/brie (jestem monotematyczna, ale uwielbiam :) )
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
1 cebula

Przygotowanie:
1) Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2) Brokuła mrożonego gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie, lub gdy świeży gotujemy by był półmiękki
3) Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na oliwie. Dodajemy szpinak, dusimy pod przykryciem aż się rozmrozi
4) Gdy szpinak będzie już rozmrożony, dodajemy gałkę i czosnek przeciśnięty przez praskę
5) Ugotowany brokuł kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię
6) Dolewamy pół kubka słodkiej śmietany (30 lub 36%) (i dodajemy serek pokrojony w kostkę jeśli ktoś lubi). Dusimy wszystko razem chwilę, doprawiamy solą i pieprzem.
7) Wykłamy na makaron i zajadamy ;)






Polecam spróbować, nawet osobom, które ze szpinakiem mają złe wspomnienia! ;)

1 komentarz: