piątek, 22 kwietnia 2011

Soczysty świąteczny schab ze śliwką

Schab ze śliwką... uwielbiam :)

Do niedawna wydawało mi się, że wykonanie schabu ze śliwką jest wielkim wyczynem i wyzwaniem. Nawet nie podejmowałam się żadnych prób, bo zakładałam porażkę kulinarną... do czasu aż natknęłam się na ten przepis:

Wielkie Żarcie - Schab ze śliwką bardzo soczysty

Przygotowanie takiego mięsa naprawdę nie jest trudne! Świetnie nadaje się na świąteczny obiad, bo jest pyszne i nie trzeba długo stać przy garach ;)


Do przygotowania schabu potrzebne będą:
* 1-1,5kg schabu bez kości
* 2 cebule
* 3 ząbki czosnku
* 1 op. suszonych śliwek kalifornijskich
* 1 kostka bulionowa wołowa
* olej
* przyprawy typu papryka ostra, majeranek, pieprz, sól (co kto lubi do przyprawienia mięsa)
* ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:
1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, nie pozbawiać błon.
2. Ostrym i długim nożem zrobić nacięcie na wylot przez środek i upchać do niego śliwki - kilka śliwek zostawić do sosu!!
3. Mięso skropić lekko olejem i nasmarować, następnie obsypać przyprawami.
4. Cebulę pokroić w półkrążki, czosnek posiekać. Obłożyć nimi schab uprzednio umieszczony w garnku typu gęsiarka bądź w brytfannie. Zostawić pod przykryciem i w lodówce na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. (Można marynować w innym pojemniku, ale właściwie po co brudzić kolejne naczynie ;))
5. Zamarynowane mięso po upłynięciu wyżej podanego czasu obrać z cebuli i czosnku. Do brytfanny wlać tyle oleju, by warstwa pokryła dno. Obsmażyć mięso z każdej strony.
6. Pod koniec obsmażania mięsa dodać cebulę, którą uprzednio należy pokroić na drobniejsze kawałki i pozwolić jej się nieco zarumienić. Schab na tym etapie wygląda tak:


7. Do mięsa dolać tyle wody, by przykryła je do połowy. Dodać kostkę bulionową, pozostałe śliwki pokrojone w kosteczkę, liść laurowy i ziele angielskie.
8. Gotować na małym ogniu przez czas 1godz - 1,5godz (w zależności jak duży jest nasz schab). Po upłynięciu połowy czasu przełożyć na drugą stronę.
9. Kroić ostrym nożem, żeby mięso się nie rozpadło. Podawać np. z ziemniakami i buraczkami.




Życzę smacznego i wesołych, rodzinnych i smacznych Świąt!!

6 komentarzy:

  1. Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji - i oczywiście - smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Kasiu i również życzę Tobie wszystkiego najlepszego na te Święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszniaste miesiwo:)

    i życzę Świąt pełnych spokoju, radości i miłości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję i z wzajemnością! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spokojnych, sytych i rodzinnych Swiat Wielkiej Nocy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję i dla Ciebie również dużo radości, zdrowia i miłości na Święta!

    OdpowiedzUsuń