poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Owsiana krajanka z karmelem, czekoladą i orzechami oraz z jabłkami i powidłami śliwkowymi

Krajanka owsiana to pyszne ciacho i przy tym dziecinnie proste. To stwierdzenie jest jak najbardziej realne, gdyż nawet dziecko - no, może z małą pomocą osoby dorosłej, mogłoby taki przysmak przygotować.

Świetnie nadaje się jako drugie śniadanie, podwieczorek, przegryzka, zwłaszcza pokrojone w "batoniki".

Inspiracją dla mnie był przepis z blogu My Full House. Postanowiłam, że połowa ciasta będzie inna, połowa inna. O ile wersję z karmelem, czekoladą i orzechami odwzorowałam niemal zupełnie (z małymi modyfikacjami), wersja z jabłkiem i powidłami śliwkowymi jest moim wymysłem. Sama nie wiem, który smak wolę... Jeśli chcecie jedną wersję, ilość składników na nadzienie można zwiększyć, choć nie jest to konieczne. Krajanka to bardzo wdzięczne ciasto - nie trzeba się trzymać mocno gramatur w przypadku nadzienia.

Składniki na blaszkę 20x30cm:
1,5 szkl mąki pszennej
1,5 szkl płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
3/4 kostki margaryny

Nadzienie czekolada, karmel, orzechy
3 garście orzechów włoskich (u mnie mieszanka laskowych + włoskich)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 puszki masy kajmakowej

Nadzienie jabłko + powidła
2 jabłka
1/2 słoiczka powideł śliwkowych


Na górze jabłko+śliwka, na dole czekolada+karmel+orzechy



Przygotowanie:
1. Margarynę roztopić w garnuszku. Lekko przestudzić.

2. W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i lekko przestudzoną (lub zimną) roztopioną margarynę. Zagnieść ciasto w kulkę. Podzielić na pół. Jedną połową wykleić blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 10 min. w temperaturze 180 stopni.

3. Po upływie 10 min. na ciasto wyłożyć
a) karmel (jeśli jest gęsty, podgrzewać na 30 sek. w mikrofali), posiekane orzechy i kawałki czekolady

b) jabłka pokrojone w kostkę i wymieszane z powidłami

4. Na wierzchu robimy kruszonkę z drugiej połowy ciasta.

5. Pieczemy przez 20 min w temperaturze 180 stopni.


Świetnie smakuje na ciepło, jednak źle się kroi i rozsypuje się. Zalecam więc ostudzić i dopiero kroić.



Przepis dodaję do akcji organizowanej na Durszlaku - "Ciast(k)o ala batonik".
Inspirowany jest zdrowym i pysznym batonikiem Fitness.

CIAST(K)O ALA BATONIK



Smacznego!

7 komentarzy:

  1. mniam - dodaje FIT Krajankę do Akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie i naprawdę smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja krajanka przypomina mi jedno z ciast mojej babci. Zawsze z powidłami śliwkowymi (oczywiście własnej roboty) - było wspaniałe :)

    Wspaniały pomysł na deser.

    Pozdrawiam serdecznie, życzę wielu fenomenalnych kulinarnych dokonań i zapraszam do siebie:
    http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, aż ślinka cieknie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń