poniedziałek, 26 marca 2012

Ciasto marchewkowe z jogurtową polewą - mój debiut!

Postanowiłam w końcu sprawdzić w czym tkwi fenomen tego ciasta. Wszyscy wokół pieką i zachwalają. Wcale im się nie dziwię! Ciasto jest pyszne, a w mojej wersji (nie wiem jak w innych) wilgotne, delikatne w smaku i co tu dużo mówić - PYSZNE!


Przepis jest modyfikacją przepisu na ciasto marchewkowe dla wegan (KLIK), ale jako, że weganką nie jestem, przerobiłam go na własne potrzeby.



Składniki mokre:
3/4 szkl. śmietany 18%
1/3 szkl. oleju
150g drobno startej marchewki (ok 1 i 1/2 szkl.)
1/2 szkl. mleka
6 łyżek zmielonego sezamu ("zmieliłam" za pomocą blendera)


Składniki suche:
1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche. Łączymy je następnie razem za pomocą łyżki. Wykładamy na blaszkę (u mnie keksówka 11x27 cm, w oryginalnym przepisie 20x20 cm) wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 220 stopni przez 20-25 min.*



* Podaję czas z oryginalnego przepisu, sama piekłam 45 min gdyż mam piekarnik gazowy, który wymaga wydłużenia czasu. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, jeśli wbijany patyczek będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone.


Składniki na polewę jogurtową:
3/4 szkl. przesianego cukru pudru
1 łyżka naturalnego jogurtu
1/2 łyżki soku z cytryny

Składniki wymieszać na gładką konsystencję. Polewać nią zimne ciasto.

2 komentarze: