Składniki:
* 2 duże paczki słonych krakersów (mogą być oryginalne Lajkonika, ja zastąpiłam krakersami z Biedronki ;) ilość uzależniona od wielkości blachy - mają być 3 warstwy! )
* słoik Nutelli 400g (można zastąpić innym, jednak co prawdziwa Nutella, to prawdziwa)
* 1 litr mleka
* 250g margaryny
* 1 szkl cukru
* 1,5 szkl mąki
* 4 żółtka
* 1 op. cukru waniliowego
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od włożenia słoiczka nutelli do garnka z gorącą/wrzącą wodą, by zmieniła ona swoją konsystencję na płynną. W tym czasie zajmiemy się dalszymi czynnościami.
Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy margarynę i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia margaryny, co jakiś czas mieszając.
W drugim naczyniu mieszamy pozostałe 0.5 litra mleka, mąkę, żółtka oraz cukier waniliowy (trzepaczką lub mikserem). Gdy składniki w pierwszym garnku się rozpuszczą wlewamy do nich delikatnie wymieszaną zawartość drugiego naczynia i energicznie mieszając (by nie powstały grudki) podgrzewamy aż do jednolitego połączenia składników. Powinna wyjść masa przypominająca konsystencją rzadki budyń.
Pozostaje jeszcze złożenie ciasta w całość.
Układamy szczelnie pierwszą warstwę krakersów. Na nią wylewamy połowę GORĄCEJ masy budyniowej i rozsmarowujemy. Dalej idzie kolejna warstwa krakersów, druga połowa masy budyniowej, trzecia warstwa krakersów (szczelnie) i rozpuszczona Nutella. Można przyozdobić :) Pozostawiamy do wystygnięcia, a później siup do lodówki, żeby wszystko ładnie zastygło i by dobrze się kroiło.
SMACZNEGO!
Witam ! ciasto wydaje sie smaczne i proste w przygotowaniu. czy mozna zastapic mase budyniowa budyniem w proszku i czy krakersy musza byc slone ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że nic nie stoi na przeszkodzie. Proponuję jednak zmniejszyć ilość mleka, żeby był geściejszy. Co do krakersów - ja bardzo lubię połączenie słodkie-słone w przypadku ciast, ale myślę, że można spróbować inaczej. Ciasto jest jednak słodkie więc polecam jakoś tę słodycz przełamać.
OdpowiedzUsuń