czwartek, 30 czerwca 2011

sos czosnkowy

W przypadku sosu czosnkowego nie trzeba chyba mówić o tym z czym smakuje najlepiej. (Jak dla mnie niemal z wszystkim hihi). Świetny do dań z grilla, mięs, przystawek.

Składniki:
* pół kubka jogurtu naturalnego typu greckiego (np. z Biedronki)
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz, bazylia suszona

Przygotowanie:
1. Jogurt przelewamy do miseczki. Jeśli nie mamy jogurtu typu greckiego (jest gęsty i lekko śmietanowy w smaku) może wymieszać zwykły jogurt naturalny z 1 łyżką majonezu.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podana ilość jest orientacyjna. Czosnek czosnkowi pod względem ostrości nierówny.
3. Dodajemy troszkę soli, pieprz (najlepiej świeżo mielony), szczyptę bazyliu suszonej rozcierając w palcach. Mieszamy sos dokładnie.
4. Schładzamy w lodówce.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz