wtorek, 26 kwietnia 2011

Wielkanocny żurek z jajkiem i białą kiełbaską

Jak minęły Wam Święta? Ja nawet nie zauważyłam kiedy przeleciały... tyle przygotowań a tu trach bach i po wszystkim. Ale mimo wszystko lubię ten czas :)

Co prawda już po Świetach, ale zamieszczę przepis na pyszny żurek - tradycyjny, wielkanocny, przygotowywany co roku. Może ktoś zechce skorzystać z przepisu poza Wielkanocą? Zupa jest wtedy równie pyszna, choć czegoś jej brakuje, chyba magii Świąt (tak samo mam z barszczykiem na Boże Narodzenie, nigdy nie smakuje tak fantastycznie jak w Wigilię ;)

Potrzebne nam będą:
* 0,5 litra zakwasu na żurek
* 1 duża marchew
* 1 pietruszka
* 1/4 dużego selera (lub połówka małego)
* 1 mała cebula
* biała kiełbasa po sztuce na głowę
* 100g wędzonego boczku (gruby plaster)
* 3 ząbki czosnku
* 1 duża szczypta suszonego majeranku
* ziele angielskie, liść laurowy
* suszone grzybki (kilka sztuk)
* 0,5 szkl kwaśnej śmierany 12 lub 18%
* jajka na twardo



Przygotowanie:
1. W ok. 2 litrach wody zagotować obraną marchew, korzeń pieruszki i selera oraz cebulę w całości.
2. Gdy warzywa będą już miękkie wyjąć je z wywaru, dodać pokrojony w kosteczkę boczek oraz kiełbaski w całości. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone i uprzednio namoczone grzybki Gotować ok. 30 min na małym ogniu.
3. Wyjąć kiełbasy, by się za bardzo nie rozlazły ;) Wlać do wywaru zakwas - żurek. Zagotować razem.
4. Zabielić zupę śmietaną - rozprowadzić ją w niewielkiej ilości gorącej zupy, by się nie ścięła, następnie wlać ciągle mieszając.
5. Dodać dużą szczyptę suszonego majeranku, dodać przyprawy do smaku - pieprz, magę i co jeszcze uzna się za stosowne ;) Gotować chwilkę na małym ogniu.
6. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na talerzu. Kiełbaskę pokroić w plasterki, również ułożyć na talerzu. Zalać żurkiem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz