Tak jak obiecałam, zamierzam zamieścić kilka powielkanocnych przepisów z pewnością wartych wypróbowania. Zaczynamy od sałatki!
Składniki:
* 2 torebki ryżu białego długoziarnistego
* 5 jajek na twardo
* 200-300 g mrożonego (!) groszku (może być świeży, byle nie konserwowy)
* 1 puszka kukurydzy
* 1 puszka ananasa
* 1 mały słoiczek chrzanu (preferuję do tej sałatki Polonaise)
* 4 łyżki śmietany kwaśnej
* 4 łyżki majonezu
* pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Studzimy.
2. Jajka gotujemy na twadro. Gdy ostygną kroimy w kosteczkę.
3. Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
4. Ananasa kroimy na drobne kawałeczki.
5. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez ze śmietaną i całym słoiczkiem chrzanu.
6. Mieszamy w misce: ryż, jajka, groszek, kukurydzę, ananasa i zalewamy sosem. Można doprawić do smaku pieprzem. Pozostawić w lodówce do przegryzienia.
Choć połączenie ananasa i chrzanu brzmi nieco abstrakcyjnie, zapewniam że nadaje sałatce genialnego smaku. Przepis ten wypróbowałam w zeszłym roku i wiem, że teraz już co rok będzie gościć na moim wielkanocnym stole. Ma iście świąteczny smak, a przy tym nie jest ani droga, ani pracochłonna.
Przepis zgłaszam do paru konkursów, a nuż mi się poszczęści :)
robiłam w zeszłym roku..pycha!!!!
OdpowiedzUsuń