Nie można jednak powiedzieć, że nie była smaczna, bo była. Ma oryginalny, nieco orientalny smak. Nie zniechęcam do spróbowania, bo są gusta i guściki, smaki i smaczki... ;)
Przepis pochodzi z numeru specjalnego gazetki "Moje gotowanie" Nr 6/2009 - "Sałatki. 29 oryginalnych przepisów"
Składniki
* 3/4 kg brokułów (ja miałam 1/2kg)
* łyżeczka cukru
* czerwona papryka
* pęczek dymki ze szczypiorkiem (u mnie mała cebulka + pęczek szczypiorku)
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki sosu sojowego
* 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru (zastąpiłam mielonym)
* 1 łyżka sezamu
Przygotowanie:
1. Brokuły opłukać, podzielić na różyczki. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem cukru. Gotować 2-3 min (ja proponuję chwilę dłużej). Odcedzić, przestudzić.
2. Paprykę i dymkę opłukać, osuszyć. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paseczki. Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno posiekać.
3. Przygotowane składniki wymieszać na talerzu.
4. Olej połączyć z sosem sojowym oraz imbirem i polać sałatkę.
5. Posypać sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz