czwartek, 30 czerwca 2011

sos czosnkowy

W przypadku sosu czosnkowego nie trzeba chyba mówić o tym z czym smakuje najlepiej. (Jak dla mnie niemal z wszystkim hihi). Świetny do dań z grilla, mięs, przystawek.

Składniki:
* pół kubka jogurtu naturalnego typu greckiego (np. z Biedronki)
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz, bazylia suszona

Przygotowanie:
1. Jogurt przelewamy do miseczki. Jeśli nie mamy jogurtu typu greckiego (jest gęsty i lekko śmietanowy w smaku) może wymieszać zwykły jogurt naturalny z 1 łyżką majonezu.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podana ilość jest orientacyjna. Czosnek czosnkowi pod względem ostrości nierówny.
3. Dodajemy troszkę soli, pieprz (najlepiej świeżo mielony), szczyptę bazyliu suszonej rozcierając w palcach. Mieszamy sos dokładnie.
4. Schładzamy w lodówce.


Smacznego!

pikantny sos salsa

Świetny do chipsów zwykłych lub tortillowych, czy dań z tortillą w roli głównej.
Zdjęcie przekłamało kolor, sos wychodzi ciemniejszy.

Składniki:
* 1 puszka pomidorów krojonych
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 1 mała czerowna cebulka
* 1 duży ząbek czosnku
* 1/4 łyżeczki papryki ostrej w proszku
* 10 kropel sosu tabasco (można zastąpić chili w proszku)
* 4 listki świeżej bazylii
* troszkę dymki z cebuli
* przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie
1. Pomidory przekładamy do miseczki, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
2. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę,czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy.
3. Doprawiamy - sos ma być pikantny, lekko słonawy i słodkawy dzięki pomidorom.
4. Podgrzewamy chwilę w mikrofalówce.
5. Świeże listki bazylii siekamy, dymkę również.
6. Mieszamy wszystko razem i pozostawiamy do przestygnięcia. PodawaC po uprzednim schłodzeniu w lodówce.


Smacznego!

Quesadillas z wieprzowiną i dwoma sosami

Witajcie!

Dawno mnie tutaj nie było, ze względu na brak czasu. Teraz mam go troszkę więcej, więc dzielę się z Wami pysznościami :)

Kocham kuchnię meksykańską i choć tortille próbowałam już na różne sposoby, ten zdecydowanie wygrywa.

Najpierw przepis na quesadillas, odnośniki do sosów poniżej:
sos czosnkowy
pikantny sos salsa


Składniki na 4 porcje:
* 500g mięsa mielonego wieprzowego
* 8 placków tortilla
* 2 czerwone cebule
* 1 papryka czerwona
* 4 łyżki kukurydzy z puszki lub fasoli czerwonej z puszki
* przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona ostra w proszku, bazylia suszona
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* oliwa z oliwek
* ser żółty



Przygotowanie:
1. Na oliwie podsmażamy na małym ogniu cebulkę i paprykę pokrojone w kostkę.
2. Dodajemy mięso mielone, mieszamy razem. Dusimy pod przykryciem, aż mięso z różowego zmieni kolor na biały i przestanie być surowe.
3. Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 4 łyżki kukurydzy lub fasolki (z fasolką danie jest bardziej meksykańskie ;)) i dusimy jeszcze chwilkę razem.
4. Doprawiamy wedle smaku solą, pieprzem, papryką w proszku, bazylią.
5. Placki tortilla smarujemy z jednej strony oliwą z oliwek. Stroną posmarowaną kładziemy na patelni. Na tortillę wykładamy cienką warstwę startego na dużych oczkach sera żółtego, na ser warstwę mięsa (1/4 całości). Nakrywamy drugim plackiem tortilla "naoliwioną" stroną do góry.
6. Smażymy z obu stron na rumiano. Dobrym sposobem na przełożenie na drugą stronę jest nakrycie patelni talerzem i energiczne obrócenie, a następnie zsunięcie na patelnię by druga strona się przyrumieniła.
7. Kroimy na 4 części lub podajemy w całości. Podajemy z salsą i sosem czosnkowym.


Smacznego!


Inspiracja - Filozofia smaku