sobota, 6 listopada 2010

Gulasz z kurczaka z papryką i serem pleśniowym

Dawno mnie tutaj nie było... przez pewne zawirowania w życiu osobistym jakoś odebrało mi chęć do tworzenia bloga, choć oczywiście kucharzyć kucharzę - bez tego się nie obejdę :)

Dziś przepis obiadowy, właściwie z inspiracji Biedronki :) Tyle, że troszkę zmodyfikowany.


Składniki:
500g piersi z kurczaka
1 cebula
1 mały por (biała część)
1 czerwona papryka
200g sera pleśniowego (ja używam Brie, bo za Lazurem nie przepadam, choć wiem, że do sosów często właśnie Lazura się używa)
200ml śmietany 18%
2-3 liście laurowe
100ml czerwonego wina wytrawnego
100ml oleju
sól i pieprz do smaku
 

Przygotowanie
Mięso oprószamy solą i pieprzem. Cebulę, pora, paprykę kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy. Dorzucamy cebulę, pora oraz liście laurowe - smażymy 5 minut. Zalewamy winem i dusimy bez przykrycia ok 10 minut, po czym dorzucamy paprykę. Po kolejnych 10 minutach dodajemy śmietanę i ser (najlepiej pokroić w drobne kawałki lub rozkruszyć). Mieszamy i dusimy wszystko razem jeszcze chwilkę, doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem :)

Bardzo smaczna i faktycznie gulaszowa potrawa. Choć trochę czasu jej przygotowanie zajmuję myślę, że warto.

Smacznego :)